Schrijf zoals je spreekt

Het valt me vaak op dat mensen heel losjes en ongedwongen met je praten en als ze dan gaan schrijven (app, e-mail, website, social media) gebruiken ze oubollige taal, moeilijke woorden en zijn ze lang van stof. Boring. Zijn dit dezelfde mensen, denk ik dan wel eens? Ooit hebben we allemaal geleerd om mooie zinnen te schrijven. Compleet met onderwerp en persoonsvorm. Vaak met wat ‘stijvere’ taal. Je kent ze wel: geachte, naar aanleiding van, per omgaande, collegae, aangezien, derhalve. Brrr. Dat is echt niet nodig. Het kan veel vlotter. Probeer eens te schrijven zoals je spreekt. Schrijf zoals je gezellig kletst met je beste vriend(in).

Waarom veel tekst gebruiken als het ook met minder woorden kan?! A is lekker kort en krachtig. Diegene die dit schreef, begrijpt het. Yeah! ????

Optie A
Waaahhh, Sylvia, fijn dat je terug bent. Ik heb je gemist. Tjonge. Het was zo saai hier. Vanavond iets drinken?

Deze persoon had ook voor optie B kunnen kiezen en dan had ik gedacht: gezellig, doen we. Maar ondertussen had ik stiekem een beetje gek opgekeken…

Optie B
Hoi Sylvia! Je kunt je niet voorstellen hoe fijn ik het vind dat je weer terug bent van vakantie. Ik wil je even zeggen dat ik je ontzettend gemist heb de afgelopen 3,5 week. Het was zo saai zo zonder jouw aanwezigheid. Heb je zin om vanavond iets te gaan drinken?

Natuurlijk moet je ook wel eens formeler schrijven. Dat betekent niet dat je er maar allerlei oubollige woorden in moet gebruiken, zoals bij dit voorbeeld:

 

Optie C
Geachte collegae!
Aangezien de vakantie aanstaande is, willen wij jullie op de hoogte stellen van het volgende. Wij brengen 5 vakantiedagen in mindering op het totaal aantal vakantiedagen. Dit naar aanleiding van het onderzoek dat heeft plaatsgevonden 7 juni jongstleden. Het formulier in de bijlage moeten jullie derhalve ondertekenen en per omgaande aan ons retourneren. And so on, and so on…

Leuk nieuws trouwens. Not… En áls je dit nieuws moet brengen, dan doe het alsjeblieft zo:

Optie D
Beste collega!
Eén ding moeten we nog kwijt voordat je op vakantie gaat. Je hebt vanaf nu in totaal 5 dagen minder vakantie. Dit is uit het onderzoek van 7 juni gekomen. Stuur het bijgevoegde formulier meteen ondertekend aan ons terug. Bladiebladiebla…

Zie je het verschil? B en D lezen toch veel prettiger?! En ja, dat Waaahhh.. dat hoef je natuurlijk niet te gebruiken. Dan heb je nóg 1 woord minder.

Vind je dit lastig? Heb je hierbij hulp nodig? Stuur me eens een tekst van jezelf die je beter leesbaar wilt maken. Neem mijn tekst daarna als basis voor andere teksten en het gaat jou ook lukken. Beloofd.