Zoektocht naar het gouden ei

“Mam, ik zie het niet meer zitten. Ik zie er geen toekomst in.” Slik. Als je zoon je op de vroege morgen dit als antwoord geeft op je vraag of alles goed is, dan is 1 keer slikken natuurlijk niet genoeg. Nu blijkt het gelukkig minder erg dan dat ik in eerste instantie dacht. Hij ziet het leven absoluut zitten. Zijn moeder vindt hij ook nog wel aardig. Dat treft. Eigenlijk is alles wel prima de luxe. Alleen… zijn opleiding. Da’s geen match, blijkt.

Perfect timing…not

Al ben ik dan heel opgelucht dat het niets ergs is, dit is ook wel verrekte shit. Je denkt dat alles (nou ja, bijna alles) goed gaat op school, maar ondertussen heeft Bram al maanden twijfels. En durft dit niet uit te spreken. Tot maandagmorgen 14 januari. Precies 30 seconden voordat ik moet vertrekken naar mijn werk. Perfect timing as always. Even voor het beeld. Ik sta dus met mijn jas aan, mijn laptoptas bungelt aan mijn schouder en 1 been heb ik al geparkeerd in de gang. Zo’n gesprek komt nooit uit, maar nu…?

Meteen loopbaanadvies ingeschakeld

“Weet je het zeker, Bram? Het komt zomaar uit de lucht vallen voor ons.” “Ja ik weet het 100% zeker”, is zijn meer dan stellige antwoord. Help, wat nu? Op dat moment ben ik extra dankbaar dat ik bij roc Gilde Opleidingen werk. Bij ons op locatie stap ik dus meteen naar het kantoor van de loopbaanadviseurs. Ik wil niet zeggen dat hij meteen die dag op gesprek kan – hij is gewoon een van de velen – maar het duurt gelukkig niet zo heel lang voordat een loopbaanadviseur hem oproept. Uit de test en het gesprek komen een aantal opleidingen naar boven drijven. Maar deze keer gaan we niet meer over 1 nacht ijs. Nu moet het een raakmatch worden. Geen mismatch.

MATCH: perfecte programma voor switchers

Onze zoon (anderhalve maand 17) heeft nog geen diploma buiten zijn vmbo-papiertje dan. Hij is leerplichtig dus. Dit schooljaar afmaken is een lastige. Zijn motivatie is verder te zoeken dan ooit. En dat is dus echt héél ver, kan ik je vertellen. Daarbij komt nog dat de stage van 10 weken in deze periode begint… Maar de oplossing is nabij. Bram kan meedoen aan het programma MATCH. Dit start 11 februari. Met 15 andere twijfelkonten gaat hij in 8 weken onder begeleiding ontdekken wat hij wil en wat zeker niet, waar hij goed in is en waarin niet. Hij gaat op excursie, er komen gastsprekers. De switchers gaan zelf meeloopdagen regelen bij bedrijven en instellingen. Noem het maar op. Het gaat een ontdekkingsreis worden.

We weten het zeker: dit komt goed

Afgelopen dinsdag gingen we op intake. Of liever gezegd: Bram. Ik ging gewoon mee. Als je dan met 2 zulke gedreven en enthousiaste mensen spreekt, dan weet ik zeker: YES, Bram gaat als een ware Columbus zijn gouden ei vinden; een opleiding die helemaal bij hem past.